Klinik Mehlsen

Post-COVID-19-syndrom

I maj måned 2020 var der følgende indlæg i British Medical Journal skrevet af Paul Garner, professor på Liverpool School af Tropical Medicine – her i en let forkortet og oversat udgave:

Det er slut, tænkte jeg! Det var begyndelsen af maj efter de underligste syv ugers sygdom, jeg nogensinde havde haft, en rutsjebane af udmattelse, smerter overalt, tinnitus, hovedpine og tåge: Jeg følte mig bemærkelsesværdigt godt, næsten høj. Smerterne var forsvundet, min hjerne var levende, solen skinnede.

Jeg savnede mit dynamiske yogamiljø. Hvilken bedre måde at starte mit opsving på end at deltage i en online klasse.... Første træning i seks lange uger…. Jeg tænkte, snart er jeg tilbage til mine daglige træningsrutiner. Jeg kunne træne mig ud af denne sløvhedstilstand.

Jeg tog alvorligt fejl. Efter tolv timer var jeg helt færdig. Jeg var mere udmattet end nogensinde og kunne ikke komme ud af sengen i tre dage. Svedudbruddene kom tilbage. Tinnitus. Den tågede hjerne. Hovedpine. "Jeg er træt af jeres højt-ydende læger," sagde en ven og specialist i rehabilitering til mig. "Forvent ikke at være i stand til at gøre, hvad du gjorde før." Jeg lyttede. Efter at have været bundet til hjemmet i syv dage gik jeg min første fredsommelige gåtur. Det var ubesværet og solen skinnede. Jeg forlængede den lidt mere, end jeg havde tænkt mig, i alt 2 miles. Hvilken fejltagelse. Den næste dag var trætheden fra covid-19 tilbage med sin hævn, og jeg lå i sengen i to dage……

….”Boom and bust” - du har det godt, gør lidt mere end normalt og vælter omkuld næste dag. Jeg var utilfreds, da jeg jo ikke havde gjort ret meget. "Du forstår ikke Pacing", fortalte ME-foreningsrådgiver Charles Shepherd mig. Han forklarede, at denne "anstrengelsesudløste symptomforværring" er et velkendt signal for personer med kronisk træthedssyndrom/ME.

Jeg kiggede på Facebooks selvhjælpsgrupper, mange beskrev "tilbagefald". Udspurgt havde mange gjort samme fejl. De troede, de var bedre og havde benyttet lejligheden til at gøre huset rent fra kælder til loft eller tage på en lang cykeltur. Jeg gik tilbage til min dagbog og på dag 3, da jeg følte mig svagt utilpas, havde jeg lavet 20 minutters yoga. Jeg havde ikke nydt det, og den næste dag var så færdig, som jeg aldrig har været før. Så måske inducerede denne aktivitet træthed lige fra begyndelsen af sygdommen, og covid-19 fører os bare hurtigt til en helbredstilstand, som de CFS/ME-syge genkender…. Nu laver jeg lidt arbejde og stopper, før hjernetågen begynder. Jeg har lært, at jeg har det godt midt om morgenen og senere om eftermiddagen og hviler mig imellem…. Jeg læser materiale om pacing og CFS/ME og lytter til CFS/ME-samfundet. Jeg er overrasket over, at læger har været så afvisende over for, hvad disse patienter har sagt så længe. Jeg taler med min søster. Hendes personlige erfaring med ME hjælper virkelig, og hun coacher med praktisk håndtering af kronisk træthed. Denne "covid-19 træthed" for mig startede tidligt i sygdommen. Jeg er stadig ikke klar over, om det er "viralt" eller "postviralt", men det kan helt sikkert forekomme sammen med covid-19-effekter på lunger, hjerte og koagulationssystemeffekter, der kan dræbe os. Jeg genstarter langsomt mine aktiviteter efter fejl og er opmærksom på ikke at overdrive hverken mentale eller fysiske opgaver. Til mine lidelsesfæller: sig farvel med at kick-starte systemet. Sørg for, at familier og venner forstår, hvad vi gennemgår…... Mit gæt er, at der er mange af os derude, og ingen af os ved, hvor lang tid dette vil tage.

Det britiske National Institute of Clinical Excellence defineres Post-COVID-19 syndrom som symptomer og kliniske fund, der udvikles efter en infektion forenelig med COVID-19, som fortsætter i mere end 12 uger og ikke lader sig forklare af andre årsager.


De hyppigste symptomer ved Post-COVID-19 syndromet 


Generelt - træthed, feber, smerte; Luftveje - åndenød og hoste; Hjerte og kar - trykken i brystet, brystsmerter, hjertebanken; Neurologisk - kognitiv svækkelse ('hjernetåge', tab af koncentration, hukommelsesproblemer), hovedpine, søvnforstyrrelser, perifere neuropati (prikken, stikken, snurren og følelsesløshed), svimmelhed; Mave og tarm - mavesmerter, kvalme, diare, nedsat appetit; Bevægeapparatet - ledsmerter, muskelsmerter; Psykologisk/psykiatrisk - symptomer på depression, angst; Øre, næse og hals - tab af smags- og/eller lugtesans, tinnitus, ørepine, ondt i halsen, svimmelhed; Hud - udslæt